brandzorg logo  

 

Advies en ondersteuning op het gebied van brandveiligheid
0492 - 83 00 33

Vultijdenmodel (RWA) berekening nodig?

Het maken van Vultijdenmodelberekeningen is een specialisme. Brandzorg kan voor u voor complexe situaties deze berekening verzorgen. Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau, gespecialiseerd in brandveiligheid.

Wat is een vultijdenmodelberekening?

Vultijdenmodellen, waaronder ook RWA-berekeningen, zijn modellen die in een relatief eenvoudige geometrie met een grote mate van betrouwbaarheid de gastemperatuur en rooklaaghoogte in een ruimte kunnen berekenen.

Waarvoor kan een vultijdenmodel (RWA) berekening van toepassing zijn?

Vultijdenmodellen worden vaak toegepast in grote brandcompartimenten om aan te tonen dat gebruikers van een bouwwerk voldoende lang tijd hebben om een gebouw veilig te kunnen verlaten. Op basis van gelijkwaardigheid kan dan ook aangetoond worden dat loopafstanden verlengd mogen worden of dat meer bezoekers gelijktijdig in een gebouw aanwezig mogen zijn dan de regels als opgenomen in het Bouwbesluit 2012.

Een vultijdenmodelberekening zal meestal in combinatie met een evacuatiemodel gebruikt worden om aan te tonen dat de beschikbare vluchttijd (ASET) groter is dan de benodigde vluchttijd (RSET). In zijn meest extreme vorm is een vultijdenmodel een RWA-berekening. Immers in plaats van berekenen in welke tijdsduur een ruimte zich vult met rook, kan ook het effect van de afvoer van hitte en rook mee worden gewogen. Door middel van een RWA-berekening kan aangetoond worden of een ruimte niet-besloten is.

logo rond klRens Verbakel
0492 - 83 00 33
info@brandzorg.nl
contactformulier