brandzorg logo  

 

Advies en ondersteuning op het gebied van brandveiligheid
0492 - 83 00 33

Ontruimingsplan

Stelt u zich eens voor: het brandalarm begint te loeien en al uw collega's lopen verward door elkaar. Waar is de dichtstbijzijnde uitgang? Waarom doet de lift het niet? Vanwege de rookontwikkeling ziet niemand meer wat.

Verwarring slaat om in paniek en er ontstaat een duwpartij bij de uitgang. Uw collega's zijn nét op tijd het gebouw uit. Maar is iedereen er eigenlijk wel?

Een situatie zoals hierboven beschreven ontstaat maar al te snel wanneer u niet bent voorbereid. Het hebben van een brandmeldcentrale is slechts het beginpunt. Wanneer er in uw pand een brandmeldcentrale aanwezig is, bent u verplicht een ontruimingsplan op te stellen. Ook in sommige gebouwen met een gebruiksvergunning op basis van de gemeentelijke bouwverordening is een ontruimingsplan verplicht. Bovendien zijn bedrijven volgens de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om "doeltreffende maatregelen" treffen voor een eventuele evacuatie en om te zorgen dat werknemers "de nodige passende maatregelen" kunnen nemen in geval van nood. Met een ontruimingsplan zorgt u ervoor dat u aan deze wettelijke eisen voldoet.

Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan beschrijft wat er precies moet gebeuren in geval van nood om zo veel mogelijk mensen veilig uit het gebouw te krijgen. Het ontruimingsplan speelt een cruciale rol tijdens de voorbereiding op een eventuele calamiteit, maar is ook van belang tijdens een daadwerkelijke evacuatie. 

Hoe stel ik een ontruimingsplan op?

Brandzorg helpt u om snel en effectief een ontruimingsplan op te stellen. We nemen daarbij de norm NEN8112 als leidraad. Deze norm van het Nationale Normalisatie Instituut geeft aanwijzingen voor het opstellen van een doeltreffend ontruimingsplan. Zo weet u zeker dat uw ontruimingsplan voldoet aan de wettelijke eisen en - belangrijker nog - goed werkt.

logo rond klRens Verbakel
0492 - 83 00 33
info@brandzorg.nl
contactformulier